top of page
Фото автораUnited Ukraine

Чи переварить ЄС угорський “гуляш”? - Антон Кучухідзе

До виборів до Європарламенту влітку 2024 року та початку ротаційного головування Угорщини в Раді ЄС є достатньо часу, щоб розпочати етап перемовин щодо вступу України до ЄС. Про це повідомив Антон Кучухідзе, експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна», у своїй статті для The Gaze. З текстом статті можна ознайомитися нижче.


Чим ближче до історичного рішення Європейської Ради щодо відкриття перемовин стосовно членства України в ЄС, тим агресивнішою стає політика Угорщини. Однак слід розуміти, що особлива позиція угорського уряду не завжди напряму пов'язана з Україною. Для них Україна – це механізм «виторговування» коштів від Брюсселю. Один із яскравих прикладів: блокування Європейським Союзом виділення Угорщині 22 млрд євро, поки вони не проведуть відповідні реформи в державі. Особливо це стосувалося судової реформи. За інформацією Financial Times, перший транш – 900 млн євро – Угорщині вже виділено, але решта суми залишається, тому боротьба загострюється.


З початку другої половини наступного року, а саме з 1 липня 2024, настане черга Угорщини на ротаційне головування в Раді ЄС. Цей факт спонукає як українських дипломатів, так і наших європейських партнерів прискорити ухвалення рішення про початок третього підготовчого етапу вступу України до ЄС – етапу перемовин.


Найближча спроба це зробити постане на порядку денному на майбутньому саміті ЄС, запланованому на 14-15 грудня 2023. І позиція Угорщини, яка є єдиною країною-членом ЄС, що відмовилася від надання зброї Україні і чітко дала зрозуміти, що не допустить початку переговорів про вступ до ЄС, найімовірніше, стане головним каменем спотикання на шляху ухвалення такого потрібного для України рішення.


Окрім того, у своєму листі до Голови Європейської Ради від 16 листопада угорський прем’єр написав, що «Європейська Рада не в змозі приймати ключові рішення» щодо гарантій безпеки або додаткової фінансової підтримки України, подальших санкцій проти Росії та майбутнього процесу розширення, якщо не буде знайдено «консенсусу щодо нашої майбутньої стратегії стосовно України». Також він висловив занепокоєння політикою ЄС у випадку, якщо Сполучені Штати зменшать свою допомогу Україні. «Чи можемо ми сприймати подальшу підтримку з боку Сполучених Штатів як належне? Як ми уявляємо собі архітектуру безпеки Європи після війни?», – запитує Орбан у листі. Але чи не найбільшою загрозою з боку Угорщини стало висловлення наміру зірвати грудневий саміт лідерів країн-членів ЄС.


Для врегулювання проблеми блокування Угорщиною консолідованої підтримки України з боку ЄС та проведення зустрічі країн Євросоюзу в грудні, 27 листопада до Будапешту на зустріч із прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном вирушив Голова Європейської Ради Шарль Мішель. Переговори, які Орбан назвав «корисними», не уточнюючи деталей, тривали понад 2 години. Як зазначають єврочиновники, Мішель і Орбан провели «змістовні дискусії» щодо листа угорського прем'єр-міністра із закликом «терміново» переосмислити стратегію блоку щодо України.


Така риторика може свідчити про те, що остаточних угод не досягнуто і перемовини триватимуть надалі, але, ймовірно, в дещо іншому форматі. Проте до 14 грудня ще достатньо часу, щоб врегулювати проблемні моменти та зняти ризик блокування саміту.


Адвокат росіян чи угорців?

Варто зазначити, що свої претензії до України Угорщина щільно пов’язує із претензіями до ЄС, тому і розглядати їх варто крізь призму всієї зовнішньої політики уряду Орбана. Так, зокрема, в листопаді поточного року Орбан заявляв, що Угорщина чинить опір політиці ЄС «всіма силами», стверджуючи, що вона приведе Європу «до загибелі».


Відносини між ЄС та Угорщиною є напруженими не перший рік поспіль, і Орбан використовує поточну ситуацію задля того, щоб отримати більше преференцій та коштів від ЄС. І якщо для цього потрібно буде підігравати політиці Кремля, то це його не зупинить.


Нагадаємо, що у грудні минулого року Європейська Комісія призупинила виділення Угорщині 22 млрд євро з фонду згуртування ЄС), поки її уряд не виконає умови, пов'язані з незалежністю судової системи, академічними свободами, правами ЛГБТ та системою надання притулку. Зрозуміло, що ініціатива про виділення з боку Євросоюзу 50 мільярдів євро на підтримку України в 2024 сприймається Орбаном як загроза недоотримання Угорщиною вищезгаданих 22 мільярдів євро з фонду згуртування ЄС.


Так, минулого тижня Угорщина отримала дозвіл на отримання авансу в розмірі 900 мільйонів євро від ЄС у межах фонду відновлення після COVID-19. Але це був, ймовірніше, привід для початку перемовин між головою Європейської Ради та угорським прем’єром.


Попри бажання звести угорську політику до якогось одного знаменника, однозначності в ній немає, вона – багатошарова. У цій багатошаровості є місце і шантажу щодо «українського питання» з метою розблокування мільярдів євро заморожених фондів ЄС, і спробі показати російському диктатору Владіміру Путіну, що Угорщина готова до економічної та політичної співпраці з Росією за певних умов (бо задарма Орбан цього робити не буде), і тактиці мобілізації виборців проти «брюссельських бюрократів» напередодні виборів до Європарламенту, які мають відбутися в червні 2024. Угорський прем’єр вже використовував раніше цей алгоритм на інших виборами.


Треба розуміти, що можливості обійти можливе вето Угорщини поки що є. І Європейський Союз на рівні керівництва всіх інтеграційних інституцій дуже плідно працює над цим. Зокрема, щодо рішення про виділення допомоги для України у розмірі 50 млрд євро всі лідери інституцій ЄС сказали, що навіть якщо Угорщина заблокує рішення, то вони обійдуть це.


Незважаючи на суперечливу динаміку, Україна залишається рішуче налаштованою на виконання умов ЄС, що стосуються прав меншин. Нагадаю, що після переговорів з Президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн та Головою Європейської Ради Шарлем Мішелем Президент України Володимир Зеленський оголосив, що Україна готова виконати всі умови, зокрема ті, що стосуються національних меншин в Україні (на чому якраз і наполягала Угорщина).


Ситуація мінлива, і наслідки ультиматуму Угорщини щодо майбутнього України ще належить повністю розплутати. Поки світ спостерігає за розвитком подій, результати майбутнього саміту Європейської Ради стануть знаковою подією в цьому наративі, і до виборів до Європарламенту влітку 2024 року та початку ротаційного головування Угорщини в Раді ЄС є достатньо часу, щоб розпочати етап перемовин щодо вступу України до ЄС.


Джерело: "The Gaze"

6 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page