top of page
Фото автораUnited Ukraine

Навіщо Заходу перемога України, - Петро Олещук

Перемога України – найкраща інвестиція для Заходу. Про це у своїй статті для The Gaze пише Петро Олещук, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна". З текстом статті можна ознайомитися нижче.


Західні політики постійно говорять про необхідність перемоги України, зазначаючи, що саме у цьому полягає інтерес їхніх держав. Водночас, слова далеко не завжди підкріплюються конкретними кроками, аби допомогти Україні здобути цю перемогу. Та й саме розуміння значимості перемоги України поки що не є у багатьох громадян цивілізованих держав, які допомагають Україні, досить чітким та виразним.


Здебільшого, коли говорять про необхідність допомоги для України, то апелюють до моральних аргументів. Україна має перемогти як демократія, що обрала для себе шлях європейської та євроатлантичної інтеграції, та протистоїть іноземній диктатурі. Або просто як суверенна держава, що є повноцінним членом ООН і має повне право на самозахист.


Але моральні аргументи для багатьох можуть виглядати занадто абстрактними, аби витрачати через них конкретні матеріальні ресурси. Тому не зайвим буде нагадати, що інтереси цивілізованого світу тут виходять далеко за рамки суто моральної або ідеологічної аргументації.


Військові аргументи

Цікавий прогноз на тему, що буде з НАТО у разі поразки України у війні з Російською Федерацією зробили в Institute for the Study of War. Основні положення прогнозу наступні. Якщо Захід провалить допомогу, Україна може бути повністю окупована, війська Росії просунуться до кордонів з країнами Альянсу, а європейським силам НАТО нічим буде їх стримати.


Відповідно, дати можливість Україні відновити контроль над своєю територією набагато вигідніше і дешевше ніж урізати допомогу чи заморозити конфлікт зараз. Крім того, поразка змусить США в терміновому порядку перекидати війська на європейський кордон. Сполученим Штатам доведеться обирати між збереженням достатньої кількості літаків в Азії для захисту Тайваню і стримуванням Росії або відбиттям її нападу. Перемога ж України поставить найбоєздатнішу армію на європейському континенті на передову оборону НАТО.


При цьому, для Заходу на даний момент війна розвивається цілком у позитивному ключі. Сили оборони України знищили майже 90% російської армії, яка вторглася в лютому 2022. А це серйозний аргумент не скорочувати, а нарощувати допомогу Україні. Зважаючи на всі ці аргументи, Україна має отримати допомогу і наші партнери це чудово розуміють. Логіка тут проста і зрозуміла: або допомагати зараз Україні, або потім воювати самостійно, маючи в якості опонента дуже серйозного ворога.


Крах системи безпеки

Хоча США не мають конкретних договорів про військовий союз з Україною, вони неодноразово заявляли про непорушну підтримку її суверенітету та територіальної цілісності, що було підтверджено виділенням значних коштів та засобів для ведення бойових дій задля відбиття російської агресії.


Україна сприймається усім світом як союзник США, відповідно, будь-які перемоги і поразки України будуть так або інакше перемогами і поразками США та інших західних держав, та будуть впливати на їхнє сприйняття у світі.

Якщо США не можуть або не бажають боротися за Україну, то чи будуть вони боротися за інших своїх партнерів? Де та межа, за якою почнеться реальна війна? Подібних запитань може виникати ще більше.


Окрема тема – руйнація міжнародних інституцій, а також самої концепції нерозповсюдження ядерної зброї. Як відомо, Україна – держава, що відмовилася від  одного з найбільших у світі потенціалів ядерної зброї в обмін на «гарантії» власної безпеки від провідних держав світу, серед яких були і США з Великобританією та Францією, а також сам агресор – Російська Федерація. 


Очевидно, що ці «гарантії», викладені у відомому «Будапештському меморандумі» виявилися недієвими. Однак зобов’язання від США та інших країн Заходу для України – збереглися. Як би хто не оцінював їхню юридичну силу. Якщо Україна здобуде перемогу, то більшість питань так або інакше відпадуть, але якщо не здобуде, то весь світ зрозуміє: лише ядерна зброя – реальна гарантія безпеки. Не папірці. На світ буде чекати небачена гонка ядерних озброєнь, і наслідки цього всього важко переоцінити.


Геополітична ситуація

На даний момент все виразніше формується коаліція великих недемократичних держав, що протистоїть Заходу, і де провідну роль відіграють Китай, Росія та Іран, а поруч з ними – Північна Корея, ХАМАС та Хесбола, ряд інших утворень, що нерідко мають відверто терористичний характер. Разом їх зараз все частіше називають «Вісь зла», але головним є те, що всі вони реально протистоять демократичним західним державам, розглядають їх як ворогів, і готові вести з ними війну у різних точках світу.


Абсолютно очевидно, що будь-яка перемога Росії у війні з Україною буде і спільною перемогою усієї «Вісі зла», що започаткує розповзання війни по всій земній кулі. Наступним кором може бути як напад Китаю на Тайвань, так і атака Північної Кореї на Південну. Так само Іран може активізувати бойові дії проти Ізраїлю та США на Близькому Сході, а Росія – продовжити «повернення» земель колишнього СРСР, нападаючи на країни Балтії, які входять до НАТО. 


Кожен із цих варіантів потребуватиме безпосереднього військового втручання з боку США, оскільки вони не зможуть споглядати за знищенням своїх прямих союзників. Водночас, позиції США будуть за таких умов значно слабшими, а «Вісь зла» буде почувати себе впевненіше та матиме серйозні ресурси для подальшого наступу. Отже, такий наступ стане неминучим.


Загалом, відсутність перемоги України зробить цей світ набагато менш стабільним, сповнених військових конфліктів, гонки озброєнь, масового виробництва ядерної зброї і ситуації, що буде максимально близькою до Третьої світової. Нинішні видатки на допомогу Україні будуть видаватися громадянам ядерних держав дрібницями, якщо вони самі будуть змушені витрачати додаткові мільярди на власне озброєння. Озброєння, яким будуть воювати їхні власні громадяни, бо більше стримувати агресорів буде нікому. Перемога України – це дійсно найкраща інвестиція для Заходу, яка не лише врятує багато життів, але і «зекономить» такі грошові суми, які зараз навіть важко уявити.


Джерело: "The Gaze"

18 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page