top of page
  • Фото автораUnited Ukraine

Війна – не виправдання, а додатковий стимул для модернізації тарифів на електроенергію

Експерти АЦ «Об’єднана Україна» Олексій Кущ, Дмитро Левусь та Валентин Гладких взяли участь в круглому столі на тему «Зміна тарифів на електроенергію — вимушена, справедлива чи запізніла?», що відбувся 23 травня в Чернігові та був організований Аналітичним центром "Об'єднана Україна", Чернігівською ОВА та Агенцією регіонального розвитку Чернігівської області.


В ході заходу фінансовий аналітик Олексій Кущ презентував результати тематичного дослідження та змалював перспективи вирішення наболілого питання модернізації тарифів. За його словами, вирішення відповідної табуйованої роками в українському політикумі проблеми є безальтернативним і українське суспільство не оминуло б її навіть у випадку відсутності війни і масштабних руйнувань інфраструктури.


«47% споживачів споживають до 1 тисячі квт/год на рік, 17% – 2-2,5 тисячі, а 6-7% домогосподарств споживають більше 15 тисяч квт/год на рік. Остання група – це здебільшого заможні громадяни з великими будинками та електричним опаленням. Держава через систему соціального тарифу дотує споживачів на 11 млрд гривень на рік, такі шалені перевитрати державних коштів потрібно припинити», – зазначив експерт.


З цією метою запропоновано оптимізувати процес розподілу споживачів електроенергії за рівнем доходів та потребою в державній підтримці, відмовитись від складних моделей субсидіювання, використовуючи натомість практику виплати малозахищеним громадянам так званих «електричних грошей» – незначних сум коштів, які можна використати на оплату електроенергії, або зекономити на більш нагальні потреби.


На думку експерта-міжнародника Дмитра Левуся, Україна загубила безліч часу та втратила багато можливостей через ментальну прив’язку до дешевої електроенергії, яка є міфом.


«Ця історична розбещеність від дешевої електрики зіграла з нами злий жарт і весь час посилювала залежність від енергоресурсів рф. Але навіть у рф сьогодні підіймають тарифи, хоч і старанно маскуючи ці процеси. Відмовляючись від принципу сплати реальної ціни за продукт, ми лише консервуватимемо економічну відсталість та занепад», – зауважив політолог.


Політичний аналітик Валентин Гладких наголосив на важливості визнання суспільством та політикумом своїх помилок, що полягали у відкладенні та накопиченні проблем, замість складних, але своєчасних рішень.


«Мова сьогодні йде про наше фізичне виживання. Влада намагається розділити тягар підвищених тарифів пропорційно, і це потрібно підтримувати. Водночас, є велика частина населення, для якої підвищення платіжки, скажімо, на 400 гривень є критичним питанням, тому компенсаційні механізми мають бути досконало прораховані. Але тарифне питання потрібно вирішувати терміново. Не варто думати, що зима позаду – треба пам’ятати, що зима повертається», – наголосив експерт


З дослідженням щодо модернізації енерготарифів можна ознайомитись за посиланням



Довідково:

Якщо проаналізувати період з 10 жовтня 2022 р. росія нанесла по об’єктах енергетики України 33 масовані атаки: випущено понад 1000 ракет та дронів, з них – 270 влучень в об’єкти енергетики.

Як наслідок, були пошкоджені 24 об’єкти генерації (ТЕС, ТЕЦ, ГЕС), майже 50% підстанцій системи передачі, 43% магістральних мереж. Було зафіксовано кількаразове ураження одних і тих же об’єктів.

В результаті об’єднана енергосистема втратила:

· 44% атомної генерації,

· 78% потужностей ТЕС,

· 66% блочних ТЕЦ,

· 12% ГЕС,

· 75% вітрової генерації

· більше 20% - сонячної.

Залишаються пошкодженими 19 енергоблоків ТЕС сумарною потужністю 3,3 ГВт. Крім того, на сьогодні частина генеруючих потужностей знаходиться під окупацією, зокрема:

- 5 теплових електростанцій з 14 наявних в Україні, сумарною встановленою потужністю 10950 МВт

- найбільша атомна електростанція України – Запорізька АЕС, встановленою потужністю 6000 МВт;

- Каховська ГЕС

- 1,4 ГВт вітрової енергетики та 1 ГВт сонячної енергетики.

Також, через мережеві обмеження та пошкодження газової інфраструктури залишаються заблокованими 520 МВт генеруючої потужності на Слов’янській ТЕС.

13 переглядів0 коментарів
bottom of page