top of page
  • Фото автораUnited Ukraine

Наслідки підриву Каховської ГЕС є катастрофічними з точки зору водного балансу – Олексій Кущ


Експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна», економіст Олексій Кущ вважає, що наслідки підриву Каховської ГЕС будуть досить суттєвими, як у короткостроковій, так і у стратегічній перспективі. Про це він повідомив в матеріалі для «Факти ICTV».


«Тут треба говорити не про руйнацію Каховської ГЕС, а про руйнацію каховського гідровузла. Він був одним з ключових елементів водозабезпечення та формування водних ресурсів у північно-черноморському регіоні. Якщо брати Україну, то це три області – Миколаївська, Херсонська та Запорізька. Ну, і ще Крим. Тож це означає викреслити з водного балансу 60% водних ресурсів. Відповідно, якщо ми викреслюємо 60% ресурсів, то викреслюємо 60% споживання води», – каже економіст.


Таким чином, десь до мільйона людей матиме обмежений доступ до прісної води. Буде дефіцит води у таких містах, як Кривий Ріг, Нікополь та інші.


Також експерт зауважив, що ще одним наслідком підриву Каховської ГЕС є знищення зрошувального землеробства у регіоні, оскільки саме від станції відходила величезна кількість каналів, які забезпечували його функціонування. Тобто вирощування овочів, фруктів, таких як томати, огірки, знамениті херсонські кавуни, цибуля, часник тощо, тепер під великим питанням.


«З точки зору економічного руйнування, це фактично буде трансформація Причорноморського напівстепу в напівпустелю. Тепер цей регіон може перетворитися на напівпустелю. Фактично можна подивитися на Олешківські піски та зрозуміти, на що може перетворитися цей регіон», – додає експерт.


Аналітик зазначає, що Україна втратить 15-20% свого експортного зернового потенціалу через проблеми, які виникнуть у Миколаївській, Херсонській та Запорізькій областях. І це лише у короткостроковій перспективі.


«Це вплине на характер землеробства у цьому регіоні. Тобто люди, які займалися овочами, фруктами, вирощуванням зерна, яке досить любить вологу, будуть переорієнтовуватися на більш посухостійкі рослини, наприклад, соняшник», – зауважує Олексій Кущ.


Крім того, економіст зазначає, що є великі ризики засолювання цих ґрунтів, адже якщо зникає прісна вода, якою здійснюється полив, то піднімаються ґрунтові води, які здебільшого у регіоні представляють солончаки. Таким чином, буде утворюватися кірка, яка містить у собі важкі метали. Така ерозія ґрунту є досить небезпечним явищем для здоров’я людини.


«Коли в дихання потрапляють солі через висихання ґрунтів, це можна порівняти з екологічною бомбою. Звичайно, воно не буде одразу, але якщо не відновити цей Каховський гідровузол, то в перспективі 10-15 років там буде стан екологічної катастрофи», – звернув увагу Кущ.


На відновлення гідровузла буде потрібно декілька мільярдів доларів та мінімум п’ять років.


«Якщо завтра почати будувати гідровузол, відновлювати його, то це треба $2 млрд і приблизно п’ять років», – додає експерт.



Джерело: «Факти ICTV»

7 переглядів0 коментарів
bottom of page