top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 4 – 15 грудня 2023 року

Вже другий тиждень поспіль питання військової та фінансової допомоги від Заходу залишається найбільш актуальним у міжнародних засобах масової інформації. Україна наступного року розраховує отримати від США, Євросоюзу та МВФ більше ніж 40 мільярдів доларів фінансової допомоги. Крім того, для успіху ЗСУ на фронті ключовою залишається західна військова допомога.


У Reuters пишуть, що цього тижня лідери Європейського Союзу, ймовірно, досягнуть угоди щодо виділення 50 мільярдів євро для України, які мають надійти в пакеті з іншими коштами. ЄС хоче переглянути свій бюджет, щоб додати 33 мільярди євро на позики і 17 мільярдів на гранти для Києва, аби підтримати функціонування держави.


Окрім того в Bloomberg зазначають, що Виконавча рада Міжнародного валютного фонду схвалила виділення 900 мільйонів доларів допомоги Україні та закликала інші країни та кредиторів виконати свої обіцянки щодо міжнародного пакету 122 мільярдів доларів, оголошених на початку цього року.


Багато партнерів, як-от Німеччина, Нідерланди і навіть Японія вже чітко заявили про фінансову підтримку України в наступному році. Про це пише The Washington Post.


Новообраний Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск наголосив, що його уряд вимагатиме від Заходу й далі допомагати сусідній Україні, і пообіцяв, що Варшава буде стабільним союзником НАТО та лідером у Європі, зазначають у The Washington Post.


На фоні дебатів у США щодо виділення потрібних для України коштів, у The Washington Post вийшла стаття, де автор розмірковує про важливість української перемоги і про те, що українське фінансування – це порівняно нічого. Вихід із України і скасування фінансування призведе до перемоги росії. Військова допомога Україні забезпечує захист України та Європи. Українські солдати воюють у війні НАТО, щоб тисячі американців не воювали і не гинули. Хіба не варто витрачати еквівалент пів чашки кави на людину на тиждень, щоб запобігти загибелі тисяч американських солдатів?


В іншій редакторській статті The Washington Post автор закликає подумати про те, що означає поразка України, оскільки це може стати стратегічною катастрофою для Сполучених Штатів та їхніх союзників по НАТО.


Автор впевнений, що завдяки Збройним силам України повний український військовий колапс малоймовірний, принаймні в найближчі місяці. Збройні сили залишаються добре керованими та вмотивованими, і вони комплектують техніку, щоб підготуватися до нестачі. Але так само малоймовірно очікувати припинення вогню з росією, яке б зберегло нинішні бойові лінії.


Отже, перемога України – це перемога цивілізованого світу і демократії. Для рашистського диктатора будь-який «компроміс» передбачає підкорення України та її розпад як незалежної держави. Якщо йому вдасться здолати Україну, він не зупиниться і піде далі. Війна не завершена, тому підтримка України на 2024 рік є життєво важливою для нашої держави, аби й далі стояти на захисті свободи демократичного світу.

 

ПАРИЖ – Невисловлений, невимовний потенційний сценарій завершення російсько-української війни раптово виголошується вголос: Київ ризикує програти, що призведе до кривавої бійні та наслідків, які неможливо уявити.

Важливо подумати про те, що означає поразка України, оскільки це було б такою ж стратегічною катастрофою для США та їхніх союзників з НАТО, як і картина терору для України.


Повна військова катастрофа України малоймовірна, принаймні в найближчі місяці. Збройні сили Києва залишаються добре керованими та вмотивованими, і вони бережуть техніку, щоб підготуватися до її нестачі. Але так само малоймовірно очікувати домовленості про припинення вогню з росією, яке б зберегло існуючі бойові лінії. Вірити в такий, здавалося б, заспокійливий результат – означає знову неправильно оцінити путіна.

 

У середу урядова коаліція Німеччини досягла угоди щодо вирішення бюджетної кризи, спричиненої рішенням суду минулого місяця, погодившись скоротити деякі субсидії та видатки, підкресливши, що Берлін дотримуватиметься планів посилити підтримку України.

У результаті цього одразу виникла «діра» в 17 мільярдів євро в бюджеті наступного року. Її швидке заповнення було складним завданням для коаліції, члени якої часто мають різні пріоритети. Уряд, який знаходиться у владі другий рік, став сумно відомим внутрішніми чварами, а його рейтинги впали.

 

Новообраний прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск пообіцяв у вівторок, що його уряд вимагатиме від Заходу продовжувати допомагати сусідній Україні, і пообіцяв, що Варшава буде стабільним союзником НАТО та лідером у Європі.

«Завдання Польщі, завдання нового уряду, але також і завдання всіх нас — голосно і рішуче вимагати від усієї західної спільноти повної рішучості допомогти Україні у цій війні. Я буду робити це з першого дня», – сказав Туск під час зустрічі, в якій взяли участь посол України та колишні президенти Польщі, включно з антикомуністом, борцем за свободу Лехом Валенсою.


По правді кажучи, фінансування України – це майже нічого. Міністерство оборони повідомляє, що з лютого 2022 року на безпекову допомогу Україні було витрачено 44 мільярди доларів. Раптове скасування фінансування призведе до перемоги росії. Уявіть обурення від шокуючих зображень покинутої військової техніки США та мільйонів переляканих біженців, які рятуються від російських солдатів.


Військова допомога Україні забезпечує захист України та Європи. Українські солдати воюють у війні НАТО, щоб незліченні тисячі американців не воювали і не гинули. Хіба не варто витрачати еквівалент пів чашки кави на людину на тиждень, щоб запобігти загибелі тисяч американських солдатів?

Катастрофічний вихід з України назавжди заплямує Сполучені Штати та Республіканську партію США.

 

ТОКІО. На онлайн-саміті провідних індустріальних країн прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда пообіцяв надати Україні 4,5 мільярда доларів, зокрема 1 мільярд доларів гуманітарної допомоги, щоб допомогти відновити зруйновану війною країну.


Кісіда оголосив про це ввечері в середу в Токіо, приймаючи свій останній саміт «Великої сімки» в якості голови об'єднання цього року.


Гуманітарна допомога та допомога на відновлення в розмірі 1 млрд доларів включає фінансування генераторів та інших джерел електроенергії для українського народу, щоб пережити зиму, а також заходи з розмінування встановлених росією мін, - повідомив міністр закордонних справ. Решта 3,5 млрд доларів включає фінансування кредитних гарантій для позик Світового банку Україні.

 

КИЇВ, Україна – Нідерланди оголосили у вівторок, що виділяють 2,5 мільярда євро (майже 2,7 мільярда доларів) для підтримки Україні у 2024 році, оскільки 21-місячна війна затягується на ще одну зиму та зростає занепокоєння, що військові зусилля Києва можуть зазнати невдачі без подальшої підтримки Заходу.


Міністр закордонних справ Нідерландів Ханке Брюїнс Слот повідомила про виділення коштів під час візиту в Україну. «Будьте впевнені в нашій підтримці, — сказала вона на прес-конференції після зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою. – Ваша безпека – це наша безпека».


Брюїнс Слот сказала, що її країна відкрила навчальний центр для пілотів «F-16» у Румунії 13 листопада та співпрацює з США, Данією та іншими країнами, щоб Україна могла застосувати винищувачі якнайшвидше.


БРЮССЕЛЬ, 13 грудня (Reuters) – Цього тижня лідери Європейського Союзу, ймовірно, досягнуть угоди щодо виділення 50 мільярдів євро (54 мільярдів доларів) для України. Це буде можливим, оскільки вони мають надійти в пакеті з іншими коштами, від яких отримає вигоду Угорщина, яка погрожувала заблокувати пакет допомоги Україні, - заявив комісар ЄС з питань бюджету Йоганнес Хан.


ЄС хоче переглянути свій бюджет до 2027 року, щоб додати 33 мільярди євро у вигляді позик і 17 мільярдів у вигляді грантів для Києва, щоб Україна, яка відбивається від російського вторгнення, мала впевненість у фінансуванні для підтримки функціонування держави.

 

ОСЛО, 13 грудня (Reuters) – П’ять скандинавських країн заявили президенту України Володимиру Зеленському під час переговорів в Осло в середу, що вони підтримуватимуть його країну «стільки, скільки буде потрібно» в її боротьбі за вигнання російських військ зі своєї території.


Зеленський здійснив свій несподіваний візит до столиці Норвегії після зустрічі з президентом США Джо Байденом й американськими законодавцями у Вашингтоні у вівторок, щоб вимагати збільшення військової допомоги всупереч скептицизму з боку ключових республіканців США.


«Країни Північної Європи будуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно... росія повинна припинити свою агресію та негайно і беззастережно вивести свої сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - йдеться в повідомленні.

 

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду схвалила виділення 900 мільйонів доларів допомоги Україні та закликала інші країни та кредиторів виконати свої обіцянки щодо міжнародного пакету в розмірі 122 мільярдів доларів, оголошених на початку цього року.


Виплата коштів МВФ, оголошена в понеділок, відбувається після завершення так званого другого перегляду чотирирічної програми розширеного фінансування на суму 15,6 мільярда доларів, схваленої в березні, і слідує за домовленістю на робочому рівні, укладеною минулого місяця.


Голова місії МВФ Гевін Грей високо оцінив прогрес України в антикорупційних реформах і прийняття закону про відновлення декларування активів. У понеділок МВФ також заявив, що Україна в першій половині наступного року повинна провести «амбітну» реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу, щоб допомогти відновити прийнятний рівень боргу.

7 переглядів0 коментарів

コメント


bottom of page