top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 18 – 29 грудня 2023 року

Кінець року – період, коли підбивають підсумки та готують плани на майбутнє. Цілі нашої держави залишаються незмінними – захист кордонів і повернення окупованих рашистами територій.


У нещодавній статті в The Washington Post автор зазначає, що війна між росією та Україною може тривати нескінченно довго, якщо Захід не зрозуміє, що на кону стоїть не лише доля України, а й майбутнє самого Заходу. Україна не може програти цю війну, адже від її результату залежить існування української держави і нації.


Окрім того, автор упевнений, що програш України також буде великим програшем для США та їхніх союзників. Перемога росії призведе до того, що москва зміцнить свій контроль над пострадянським простором, відновить свої позиції на Кавказі, де Вірменія виявила зацікавленість у зміцненні відносин із Заходом, і в Центральній Азії, де Казахстан використовує свої зв’язки з Китаєм, щоб урівноважити російський вплив у регіоні.


А найважливіше те, що успіх росії в Україні збільшить загрозу для східного флангу НАТО, зокрема для країн Балтії та Польщі і не тільки. Війська США і НАТО можуть опинитися в епіцентрі військового конфлікту на кшталт того, з яким бореться сьогодні Україна без прямої участі НАТО.


В іншій статті The Wall Street Journal автор стверджує, що 2025 рік буде вдалим для України. Адже збільшення оборонних витрат НАТО на 1% ВВП еквівалентно збільшенню російських на 24%. Хоча переозброєння Заходу було мізерним і повільним, зрештою рік за роком воно затьмарить росію. Кожен долар допомагає забезпечити вже зроблені інвестиції у відновлення оборонно-промислової бази Заходу. Це допомагає створити загартовану в боях сучасну українську армію, яка може слугувати стрижнем європейської безпеки на десятиліття вперед.


У вівторок Британія та Франція підтвердили свою позицію щодо того, що повномасштабне вторгнення росії в Україну закінчиться провалом, а міністр закордонних справ Сполученого Королівства заявив, що союзники України повинні краще використовувати свою економічну міць. Про це пишуть у The Washington Post.


Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зазначив, що якщо порахувати економіки західних партнерів України разом, то вони перевершують російську економіку в 25 разів. Тож, партнери України мають зробити так, щоб ця економічна сила окупилася.


Окрім того, як пишуть у The Wall Street Journal, нещодавно знаковим стало рішення Японії про відправку протиповітряних ракет Patriot до Сполучених Штатів після перегляду своїх правил експорту озброєнь. Це стало першим серйозним переглядом обмежень на експорт озброєнь у цій країні за останні дев'ять років, адже Японія десятиліттями забороняла експорт своєї зброї як результат свого бажання триматися подалі від глобальних конфліктів після Другої світової війни.


Японія зможе експортувати кілька десятків ракет Patriot до США для поповнення запасів Пентагону. Завдяки цьому Вашингтон зможе спрямувати більше засобів протиповітряної оборони Україні.


На сьогодні очевидно, що агресія рашистів набуває затяжного характеру і атаки будуть тільки посилюватись. Ключовим питанням глобального порядку денного в наступному році є майбутнє як України, так і самого Заходу. У цій війні на кону стоїть не лише доля України, а й безпека Заходу, стабільність міжнародного порядку та майбутнє демократії як глобальної сили. Сподіваюсь, що наступного року світло переможе темряву, а рашисти понесуть відповідальність за руйнування і скоєні злочини.


Насправді досить легко сказати, коли путін може бути готовим припинити бойові дії – у 2025 році. Збільшення витрат НАТО на оборону на 1% ВВП було б еквівалентним збільшенню росією витрат на 24%. Заплановане путіним підвищення фактичних видатків на 70% у 2024 році, що дорівнює приблизно 2% ВВП, не повторювана подія. Тим часом, хоча переозброєння Заходу було мізерним і повільно починалось, врешті-решт рік за роком воно випередить росію.


Навіть заблокований пакет допомоги США може бути не таким вирішальним за цих обставин, як здається. Але було б винятковим ідіотизмом дозволити путіну навіть на мить сподіватися, що Захід може вирвати поразку з лап перемоги через брак кількох мільярдів, потрібних Україні, щоб пережити наступний рік.


Кожен долар допомагає забезпечити вже зроблені інвестиції у відновлення оборонно-промислової бази Заходу. Це прискорює демонтаж розхваленої військової модернізації росії. Це допомагає створити загартовану в боях сучасну українську армію, яка може служити стрижнем європейської безпеки на десятиліття вперед.


Уряди США та Японії заявили, що Японія надасть США ракети «Patriot», збільшуючи глобальні запаси, у той час як Україна захищається від нової хвилі ракетних атак росії.


За словами офіційного представника США, Токіо має намір передати десятки ракет-перехоплювачів, які використовуються для знищення балістичних ракет та інших повітряних загроз, із власних поставок, починаючи з першого кварталу 2024 року.


Рішення є знаковим для Японії, в якій десятиліттями діяла накладена на саму себе заборона експорту зброї, як спадщина свого бажання триматися подалі від глобальних конфліктів після Другої світової війни.


Україна не може програти цю війну, оскільки від її результату залежить саме існування української держави та нації. І завершити її перемир’ям, що призведе до втрати людей і територій та членства в НАТО, рівносильно програшу війни.


Поразка України також буде рівносильною великому програшу для США та їхніх союзників. Перемога росії призведе до того, що москва зміцнить свій контроль над пострадянським простором, відновить свої позиції на Кавказі, де Вірменія виявила зацікавленість у зміцненні своїх відносин із Заходом, і в Центральній Азії, де Казахстан використовує свої зв’язки з Китаєм, щоб урівноважити вплив росії в регіоні.


Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон і його французька колега Катрін Колонна знову наполягають на тому, що росія не може бути винагороджена за її агресію, у той час як знижується обсяг допомоги під час війни від Сполучених Штатів Америки – найбільшого окремого військового спонсора України.


Кемерон, виступаючи після переговорів з Колонною в Парижі, сказав, що, якщо порахувати економіки західних партнерів України разом, то «ми перевершуємо російську економіку 25 до одного або більше».


«Ми повинні зробити так, щоб ця економічна сила та ці зобов’язання окупилися, – сказав він. – Якщо ми зможемо, я не сумніваюся, що ми зможемо переконатися, що президент росії Володимир Путін програє, і важливо, щоб він програв».



15 переглядів0 коментарів

Commentaires


bottom of page