top of page
  • Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 8 - 19 квітня 2024 року

Останніми тижнями міжнародні засоби масової інформації активно порушували тему підтримки України та Ізраїлю. Більшість експертів схильні вважати, що підтримка України та Ізраїлю має бути рівноцінною – США мають прийняти пакет допомоги, обіцяний Байденом, адже Україна терміново потребує військового підкріплення.


У The Wall Street Journal Президент США Джо Байден пояснив світу, чому так важливо підтримати Україну та Ізраїль грошима та зброєю. Це потрібно для збереження стабільності в усьому світі, а також для того, щоб не довелося воювати американським військовим.


І Україна, і Ізраїль зазнають нападів ворогів, які прагнуть їхнього знищення. путін хоче підкорити народ України і поглинути українську націю в новій російській імперії. Уряд Ірану хоче знищити Ізраїль назавжди, стерши єдину в світі єврейську державу з лиця землі. Америка ніколи не повинна змиритися з жодним із цих результатів – на кону стоїть її безпека.


Якщо росія переможе, війська путіна підійдуть ближче, ніж будь-коли, до союзників НАТО. США повинні посилити підтримку України зараз, щоб зупинити путіна від зазіхань на союзників по НАТО і гарантувати, що він не втягне американські війська у можливу війну в Європі.


У редакторській статті Le Monde автор зазначає, що Вашингтон більше не може зволікати з підтримкою України. Адже з такими темпами мета перемоги України, про підтримку якої заявляють західні країни, ризикує стати ілюзією. Голова Європейського командування армії США зазначив, що Україна не може впоратися наодинці; росія й далі становить екзистенційну загрозу. Російська армія зараз на 15% більша, ніж на початку війни, і вона отримує допомогу від Китаю, Ірану та Північної Кореї.


У статті від Bloomberg автор стверджує, якщо підхід Заходу, і зокрема США, не зміниться найближчим часом, Україна ризикує бути спочатку подрібненою, а потім поглинутою величезною ціною і для українців, і для Європи, і для Сполучених Штатів. Ніхто не очікує, що американські та британські пілоти піднімуться в небо, але союзники України зараз позбавляють її засобів захисту.


Окрім того, як пишуть у Le Monde, минулого тижня Президент Франції Еммануель Макрон наголосив на потребі визнати нову геополітичну реальність та прискорити перехід до «економіки війни», щоб і надалі підтримувати Україну та зміцнювати обороноспроможність Європи. В межах цього пан Макрон оголосив, що новий завод із виробництва порохів та вибухових речовин у Бержераку має розпочати роботу в 2025 році. Підприємство вже має план замовлень до 2030 року. «Це потрібно, щоб вистояти, щоб постачати зброю Україні, аби вона могла чинити опір», – сказав Макрон.


Допомога Україні вистояти перед російським агресором – це насамперед шанс для Європи жити в мирі. Як і більшість західних експертів і політиків, я схильний вважати, що реальність, в якій ми живемо, є довгостроковою, а масового переозброєння і нарощування військових витрат не уникнути. Світ має визнати нову геополітичну реальність.

 



І Україна, і Ізраїль зазнають нападів зухвалих ворогів, які прагнуть їхнього знищення. Пан путін хоче підкорити народ України і поглинути його націю в новій російській імперії. Уряд Ірану хоче знищити Ізраїль назавжди, стерши єдину в світі єврейську державу з лиця землі.


Америка ніколи не повинна миритися з жодним з цих результатів - не лише тому, що ми захищаємо наших друзів, але й тому, що на кону стоїть наша безпека.


Якщо росія переможе, війська путіна наблизяться до наших союзників по Організації Північноатлантичного договору ближче, ніж будь-коли. "Напад на одного - це напад на всіх" означає, що якщо пан путін нападе на союзника по НАТО, ми прийдемо йому на допомогу - так само, як наші союзники по НАТО допомогли нам після терактів 11 вересня. Ми повинні посилити підтримку України зараз, щоб зупинити путіна від зазіхань на наших союзників по НАТО і гарантувати, що він не втягне американські війська у майбутню війну в Європі.

 



Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон і його французький колега Стефан Сежурне відзначили "тісну дружбу" своїх країн у спільній статті, опублікованій пізно ввечері в неділю.


Вони зазначили, що це ключовий момент, коли НАТО мобілізується для того, щоб Україна не програла свою боротьбу за відсіч російського вторгнення.


"Великобританія і Франція, два члени-засновники і ядерні держави Європи, несуть відповідальність за те, щоб змусити альянс вирішувати проблеми, які стоять перед ним", - написали дипломати в британській газеті "The Telegraph".

"Ми повинні зробити ще більше, щоб забезпечити перемогу над росією. Світ спостерігає - і буде судити нас, якщо ми зазнаємо поразки".

 



Такими темпами мета перемоги України, про підтримку якої заявляють західні країни, ризикує стати ілюзією. Генерал Крістофер Каволі, голова Європейського командування армії США, сказав правду в середу, 10 квітня, перед Комітетом з питань збройних сил Палати представників Конгресу США: Україна не може впоратися наодинці; росія продовжує становити екзистенційну загрозу. Російський агресор втратив близько 2000 танків і 315 000 чоловік убитими і пораненими, але відновлює свої сили з неочікуваною швидкістю. Російська армія зараз на 15% більша, ніж на початку війни і вона отримує допомогу від Китаю, Ірану та Північної Кореї.


Україна терміново потребує військового підкріплення, щоб уникнути колапсу. Європейці намагаються об'єднати свої ресурси. Але по інший бік Атлантики, в Конгресі, республіканці, які підтримують Трампа, продовжують вагатися щодо процедурних ігор, які можуть винести на голосування пакет допомоги у розмірі 60 мільярдів доларів (56,2 мільярда євро), обіцяний адміністрацією Байдена і який висить вже шість місяців. Для України життєво важливо якнайшвидше покласти край цим брудним іграм, які ганьблять американську демократію і водночас грають на руку москві.

 



У четвер президент Франції відвідав завод з виробництва пороху для боєприпасів Eurenco поблизу Бордо, де з початком війни в Україні різко зросла кількість замовлень. "Ми стоїмо на порозі довготривалих геополітичних змін (...), в яких оборонна промисловість відіграватиме дедалі важливішу роль", - сказав Макрон у захисній касці, оглядаючи майданчик для розширення заводу, який було запущено в рекордно короткі терміни. "Ми повинні діяти швидко, ми повинні діяти жорстко, ми повинні діяти масштабно", - додав він незадовго до робочого обіду з головними керівниками французької оборонної промисловості, в тому числі з Dassault, Naval Group і Nexter, які також були запрошені на цей майданчик.

 



Настав час заявити про себе щодо України. Бо якщо підхід Заходу, і зокрема США, не зміниться найближчим часом, країна ризикує бути спочатку розтерзаною, а потім поглинутою величезною ціною - і для українців, і для Європи, і для Сполучених Штатів.


Ніщо не може бути більш разючим і відверто огидним, ніж те, що пережили цими вихідними Харків, друге за величиною місто України, та Ізраїль, які зазнали інтенсивних комбінованих ракетних обстрілів та атак безпілотників "Шахед".


Ніхто не очікував, що американські та британські пілоти піднімуться в небо, але зараз союзники України позбавляють її засобів захисту. Як наслідок, Харків, місто з населенням 1,4 мільйона, розташоване всього за 32 кілометри (22 милі) від російського кордону, не зміг відбити систематичну повітряну атаку, що має на меті зробити його непридатним для життя і готовим до завоювання.

 



Ініціатива Чехії щодо отримання боєприпасів для України може забезпечити постачання 1,5 мільйона артилерійських снарядів протягом року, що може допомогти Києву подолати зростаючий дефіцит вогневої потужності, заявив прем'єр-міністр Петр Фіала під час візиту до США.


Згідно з текстом виступу Фіали, опублікованим на сайті уряду у вівторок, в рамках плану, в якому Чеська Республіка виступає посередником у закупівлі снарядів за межами Європейського Союзу, вже отримано 500 000 патронів. За його словами, до ініціативи приєдналися близько двадцяти країн, включаючи Німеччину, Нідерланди, Канаду і Польщу.

11 переглядів0 коментарів
bottom of page