top of page
  • Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 22 квітня – 3 травня 2024 року

Останніми тижнями основною темою в засобах масової інформації було ухвалення пакету допомоги Україні від США та питання обороноздатності Європи. У цьому контексті Президент Франції Емманюель Макрон зазначив, що європейці дуже мало працюють над захистом Європи. На фоні ризику, який несе агресивна війна росії в Україні, європейські лідери недооцінюють російську загрозу і переоцінюють американські гарантії безпеки. Про це пишуть у Le Monde.


У статті від The Wall Street Journal автори стверджують, що Європі потрібно активізуватися у сфері оборони і менше покладатися на США у питаннях безпеки. У разі поразки України Захід зіткнеться з набагато небезпечнішою росією і вкрай нестабільним безпековим середовищем. Із останнім траншем фінансування від Вашингтона Україна має протриматися до кінця 2024 року. І хоча європейці зробили вже багато, вони не повинні зупинятися на досягнутому і мають зробити ще більше для України у військовому плані. Спад європейських оборонних витрат протягом чверті століття призвів до зменшення військово-промислового сектору, скорочення виробничих ліній, втрати кваліфікованої робочої сили і залежності від зовнішніх продажів.


Європа має відігравати більш потужну роль у зміцненні України, перемозі над росією і стримуванні путіна від подальшої агресії. Масштаб виклику, що стоїть перед Заходом, занадто великий, щоб європейці могли перекласти його на плечі Вашингтона. Але Вашингтон може допомогти Європі досягти свого повного оборонного потенціалу.


До того ж під час візиту до України Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив надію на перемогу України у війні з росією і наголосив, що важливо, аби союзники не зволікали з поставками допомоги в Україну, та що у разі потенційного успіху росії в Україні Заходу довелось би витрачати на свою оборону набагато більше.


Пан Столтенберг зазначив, що Україна дуже терміново потребує більшої допомоги, і союзники почули цей заклик, що можна прослідкувати з оголошеної нової допомоги за останній тиждень. Зі свого боку Президент Зеленський стверджує, що у переговорах між Україною та НАТО неабияку увагу приділяють подальшій взаємодії і реальному об'єднанню сил України та Альянсу. "Вже неможливо уявити безпеку в Європі та євроатлантичної спільноти без дієвої участі України і гарантування такої безпеки. Очевидно, що Україна буде в Альянсі", – сказав Зеленський. Про це пишуть у Bloomberg.


Окрім того, в іншій статті від Bloomberg зазначають, що Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив виділення 6 мільярдів доларів на довгострокові контракти з надання Україні озброєнь, таких як ракети Patriot, артилерійські боєприпаси і безпілотники.


Я переконаний, що ми стоїмо на порозі великих геополітичних змін, і, як більшість експертів, схильний вважати, що аби вижити, Європа має провести значну трансформацію. Міжнародні відносини, зокрема економічні, докорінно змінилися через війну в Європі, яку веде росія. США дійсно втрачають інтерес до Європи і на найближче майбутнє їхнім пріоритетом буде внутрішня американська політика. Тому тут заклики пана Макрона особливо влучні: «маючи такого агресивного сусіда як росія, з її балістичними спроможностями та ядерною зброєю, Європа має розробити концепцію "надійної європейської оборони", за якої європейські країни будуть здатні діяти як пліч-о-пліч із США, так і "наодинці, якщо це буде потрібно".

 



Сенат ухвалив довгоочікуваний пакет зовнішньої допомоги на суму 95,3 мільярда доларів, який передбачає надання вкрай необхідних боєприпасів і військової техніки українським солдатам, які перебувають в облозі, та зміцнення систем протиракетної оборони Ізраїлю, а також продаж у США компанії TikTok, контрольованої Китаєм.


Голосування 79 голосами проти 18 поклало край місяцям запеклих дебатів щодо України, які різко розкололи Республіканську партію, а рядові члени відкрито повстали проти своїх лідерів. Ця боротьба також поставила під сумнів те, як далеко США зайдуть у питанні захисту країни, яка вже третій рік намагається побороти російське вторгнення, так і лідерську роль Америки у світі.

 



У суботу Палата представників Конгресу США ухвалила окремі законопроєкти на підтримку України, Ізраїлю та Тайваню. Четвертий законопроєкт, який пройшов через Палату представників, передбачає арешт заморожених російських суверенних активів і примусовий продаж підконтрольного Китаю додатку TikTok.


В основі цих законопроєктів лежить самооборона США. Близько 23 мільярдів доларів з приблизно 60 мільярдів доларів, виділених Україні, підуть на поповнення американських запасів озброєнь кращим обладнанням. Ще 11 мільярдів доларів призначені для американських військ у Європі на обслуговування кораблів, літаків тощо.

 



Українці зітхнули з полегшенням. За кілька днів до сил Києва мають почати надходити вкрай необхідні боєприпаси та військова техніка. Але навіть 60 мільярдів доларів, схвалених Конгресом, буде недостатньо для перемоги України.


Якщо Україна програє, Захід зіткнеться з набагато небезпечнішою росією і вкрай нестабільним безпековим середовищем, яке може вимагати набагато більше західної крові і ресурсів. З останнім траншем фінансування від Вашингтона, Україна має протриматися до 2024 року. І хоча європейці вже багато зробили, вони повинні не зупинятися на досягнутому і зробити більше для України у військовому плані.

 



Усвідомлюючи загрозу для українців, європейські держави намагаються організовано прийти їм на допомогу, привітавши відновлення підтримки з боку США, яка, однак, може матеріалізуватися лише через кілька тижнів після голосування Палати представників Конгресу США за надання допомоги у розмірі 60,8 мільярдів доларів. На прохання Жозепа Борреля, верховного представника в понеділок у Люксембурзі 27 країн-членів ЄС і європейські міністри спробують посилити свою підтримку.

 



У понеділок глава НАТО Єнс Столтенберг заявив українцям, що члени його альянсу не виконали своїх обіцянок щодо військової допомоги в останні місяці, але сказав, що потік зброї і боєприпасів тепер збільшиться.


Під час неоголошеного візиту в Україну генеральний секретар трансатлантичного військового альянсу провів переговори з Президентом Володимиром Зеленським і мав виступити перед українським парламентом - Верховною Радою.


Його візит - третій з часу повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року - відбувається у важкий для України час на полі бою. Після невдалого українського контрнаступу минулого року російські війська перехопили ініціативу - принаймні частково через брак зброї та боєприпасів у західних партнерів Києва.

 



Україна все ще має шанс перемогти на полі бою після того, як москва скористалася затримкою західної військової та фінансової допомоги, заявив Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг. "Україна мала нестачу зброї протягом багатьох місяців", - сказав глава НАТО на спільній прес-конференції в Києві з президентом України Володимиром Зеленським у понеділок. "Але для України ще не пізно здобути перемогу".

 



Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив у п'ятницю виділення 6 мільярдів доларів на довгострокові контракти з надання Україні озброєнь, таких як ракети Patriot, артилерійські боєприпаси та безпілотники.


Остін виклав широкі зобов'язання, але не підписав контракти, які, ймовірно, займуть місяці в рамках Ініціативи сприяння безпеці України для систем, які потім будуть поставлені з часом. Він виступив у Пентагоні після онлайн-засідання Української оборонної контрактної групи, яка надає військову підтримку Україні в її боротьбі проти російського вторгнення.

10 переглядів0 коментарів
bottom of page