top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 17 – 28 червня 2024 року

Цього тижня в міжнародних засобах масової інформації найбільш активно обговорювалась тема початку переговорів про вступ України до ЄС та використання заморожених російських активів для відновлення і фінансування нашої держави.


Так, у Le Monde зазначають, що 25 червня Європейський Союз розпочав переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою. Цей історичний крок спрямований, зокрема, на те, щоб продемонструвати вотум довіри до майбутнього України та дати зрозуміти, що Україна стоїть на шляху відходу від російського впливу.


Окрім того, в Reuters пишуть, що незабаром очікується підписання безпекової угоди між ЄС та Україною, яка закріпить зобов'язання ЄС допомагати Україні у дев'яти сферах політики, безпеки і оборони, включно з постачанням зброї, військовою підготовкою, співпрацею з оборонною промисловістю та розмінуванням.


Інший важливий крок, який було узгоджено на зустрічі G-7, – рішення фінансувати Україну, використовуючи російські активи. Президент Байден і ключові європейські лідери досягли домовленості про надання Україні траншу в розмірі до 50 мільярдів доларів, який буде забезпечений прибутками від заморожених російських активів. Основні деталі фінансової угоди ще мають бути узгоджені.


Президент Байден заявив, що цей крок стане нагадуванням путіну, що "ми стоїмо разом проти цієї незаконної агресії". Про це пишуть у The Wall Street Journal.


Цікавий матеріал опублікували в The Economist стосовно мети і масштабів війни путіна проти України. Війна путіна в Україні — це не мета сама собою, а тільки частина його плану щодо боротьби із Заходом.


Мета російського лідера — не просто зламати Україну і зупинити її прагнення до західних демократій, але й демонтувати систему безпеки на чолі з Америкою, що виникла після Другої світової війни. Його бачення безпеки вимагає Європи без НАТО і без організацій, які підтримують фундаментальні принципи свободи, демократії та верховенства права. Це бачення також передбачає співпрацю росії з іншими країнами для стримування американської могутності в Арктиці, Євроатлантичному та Індо-Тихоокеанському регіонах.


Автор стверджує, що ні революція путіна, ні його війна не наближаються до завершення. Захід має й далі підтримувати право України на самооборону та зміцнювати колективну безпеку і оборону в Євроатлантичному регіоні і в усьому світі як частину стратегічної схеми управління тиском і атакою росії на глобальну систему безпеки.


Незважаючи на підписання важливих договорів, проведення саміту миру, історичний крок про початок переговорів про вступ до ЄС, Україна продовжує боротьбу з російським агресором за своє виживання. Дестабілізуюча і агресивна політика путіна проти всього колективного Заходу продовжується і може бути зупинена лише посиленням позицій України і євроатлантичної системи безпеки.

 



Переконлива двопартійна більшість у Палаті представників та Сенаті включила Закон "Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців" (REPO) до нещодавно ухваленого пакету зовнішньої допомоги. Цей закон уповноважує президента заарештовувати російські суверенні активи та розміщувати їх у міжнародному трастовому фонді на користь України. Це забезпечує правовий захист права власності на ці активи, оскільки передача активів у траст забезпечує надійні правові гарантії та нагляд за ними. Тільки в такій структурі платники податків країн G-7 можуть бути впевнені, що вони не залишаться на гачку як умовні гаранти складного міжнародного кредиту.

 



Президент Байден та ключові європейські лідери досягли домовленості про надання Україні кредиту в розмірі до 50 млрд доларів США, який буде забезпечений прибутками від заморожених російських активів.


Ключові деталі фінансової угоди ще мають бути узгоджені, але лідери, які зустрічаються на саміті Групи семи найбільших розвинених економік, сподіваються, що вона зміцнить фінанси України, яка вже два роки бореться російським вторгненням.

 



Сполучені Штати Америки призупинять запланований експорт сотень боєприпасів для протиповітряної оборони своїм союзникам і партнерам і перенаправлять їх в Україну, заявив у четвер Білий дім, оскільки росія продовжує атакувати енергосистему країни та іншу життєво важливу інфраструктуру.


Виступаючи перед журналістами, речник Ради національної безпеки Джон Кірбі охарактеризував це рішення як "важке, але необхідне" і сказав, що воно вплине, головним чином, на постачання ракет-перехоплювачів Patriot і NASAMS. За його словами, Україна має "відчайдушну" потребу.

 



У вівторок, 25 червня, Європейський Союз розпочав переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою, відкриваючи для нестабільних колишніх радянських республік довгий шлях до членства, який росія намагалася заблокувати. Цей історичний крок спрямований, зокрема, на те, щоб продемонструвати вотум довіри до майбутнього України, оскільки москва набирає обертів на полі бою майже через два з половиною роки після кремлівського вторгнення.


Президент України Володимир Зеленський назвав цей день "історичним" напередодні початку переговорів між офіційними особами Києва та 27 країн-членів ЄС у Люксембурзі.

 



У четвер, 20 червня, член НАТО Румунія оголосила, що надішле Україні ракетний комплекс Patriot, який Київ попросив для допомоги в боротьбі з російським вторгненням.


"Враховуючи значне погіршення безпекової ситуації в Україні... члени Ради вирішили передати Україні систему Patriot у тісній координації з союзниками", - йдеться у заяві Вищої ради національної оборони. Передача буде здійснена "за умови, що наша країна продовжить переговори з союзниками, зокрема США, з метою отримання аналогічної або еквівалентної системи" для захисту власного повітряного простору, додали в РНБО.

 



Десятки країн, які зібралися на знаковий міжнародний саміт щодо миру в Україні, погодилися в неділю, 16 червня, що Київ повинен розпочати діалог з росією про припинення війни, при цьому рішуче підтримуючи незалежність і територіальну цілісність України.


Більш ніж через два роки після вторгнення росії лідери та високопосадовці з понад 90 держав провели вихідні на швейцарському гірському курорті на дводенному саміті, присвяченому врегулюванню найбільшого європейського конфлікту з часів Другої світової війни. "Ми вважаємо, що досягнення миру вимагає залучення всіх сторін і діалогу між ними", - йдеться у підсумковому комюніке, підтриманому переважною більшістю країн, які взяли участь у саміті.

 



Очікується, що в четвер Європейський Союз підпише угоду про безпеку з президентом України Володимиром Зеленським, пообіцявши продовжувати надавати Києву зброю, військову підготовку та іншу допомогу протягом наступних років.


Згідно з проєктом угоди, з яким ознайомилося агентство Reuters, ЄС зобов'язується допомагати Україні в дев'яти сферах політики безпеки і оборони, включаючи постачання зброї, військову підготовку, співпрацю з оборонною промисловістю і розмінування.

 



У вівторок Європейський Союз розпочав переговори про членство з Україною, надавши країні політичний імпульс у розпал війни проти російського вторгнення, хоча попереду ще довгий і важкий шлях до вступу в блок.


Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, виступаючи на зустрічі в Люксембурзі по відеозв'язку, заявив, що початок переговорів є історичним моментом і значним кроком як для Києва, так і для ЄС на шляху до "нашої спільної великої перемоги".

 



Коли володимир путін вторгся в Україну у 2022 році, багато західних спостерігачів вважали, що це тимчасова регіональна криза, яка врешті-решт перетвориться на заморожений конфлікт.  Два з половиною роки по тому ця думка була піддана сумніву більш послідовною реальністю.


Мета російського лідера - не просто зламати Україну і зупинити її пошуки місця в сім'ї західних демократій, але й демонтувати систему безпеки під проводом США, що виникла після Другої світової війни. У цьому сенсі пан путін розпалює революцію: використовує стратегію і тактику революції проти західної системи. Його війна проти України нерозривно пов'язана зі стратегічною метою його революції.

 

10 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page