top of page
  • Фото автораUnited Ukraine

Путін програє війну Україні, а його перспектива — лише суд у Гаазі


Про це повідомив у коментарі для Radio France Internationale політолог, співзасновник Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Антон Кучухідзе.


«У рф абсолютно не дружать з реальністю. Вони керуються логікою страху: якщо вони підуть на компроміси та будуть приймати умови України, то їх режим просто зсередини розвалиться. Тобто електорат у рф просто не готовий сприйняти поразку. Тому що політичний режим за рахунок своєї пропаганди, умовно кажучи, спрацював сам проти себе. Тому в них немає зараз реального політичного рішення, як вийти з авантюри, яку вони розпочали 24 лютого, так щоб не обвалився їхній внутрішній режим», - зазначив експерт.


Проблеми на фронті призвели не лише до економічних, а й до дипломатичних проблем у кремля. Від Путіна вже почали дистанціюватися дружні країни. Не виняток Китай і Туреччина: кожна з цих країн підтримувала стосунки з росією задля вигідної купівлі дешевих енергоресурсів. Після ухвалення стелі цін торгівля з рф стала токсичною, а отже, невигідною, пояснює Кучухідзе.


«Китай — це глобальна фабрика, експортоорієнтована економіка. Їм взагалі не потрібно, щоб їх ототожнювали як союзника або партнера росії. Адже для Китаю санкції — це абсолютно невигідний сценарій. Закриття західних ринків — це теж абсолютно не вигідний сценарій. Якщо ж говорити про Туреччину, то вона з росією завжди була лише ситуативним союзником. Співпраця їхня будувалась виключно на фінансовій вигоді для Стамбула, зокрема у питанні енергоресурсів. Однак стратегічно ці дві держави — класичні антагоністи. Особливо це стосується регіону Чорного моря та Близького Сходу», - додав політолог.


Як пояснює Кучухідзе, очільник кремля опинився у патовій ситуації. Він програє війну Україні, а його перспектива — лише суд у Гаазі. На нього не будуть більше зважати у Європі, навіть, якщо виведе війська.

«З путіним на рівних ніхто вже ніколи не буде розмовляти після всього жаху, який він накоїв в Україні. Тому казати про його політичний вплив просто вже не актуально, він уже історія. Він хіба що може пом'якшити свій кінець, негайно закінчивши війну, або просто повільно йти до політичного кінця та пожиттєвого арешту. Тобто вибір у нього невеликий», - підсумовує експерт.


20 переглядів0 коментарів
bottom of page