top of page
  • Фото автораКущ Олексій

Військові витрати в РФ: старт номер два

Аналізую бюджетну динаміку в контексті показників російського федерального бюджету.


У 2023-му році уряд РФ здійснив рекордне вкидання інвестицій у розігрів економіки і насамперед - у ВПК.


Це дало свої результати у вигляді економічного зростання на 2,5% торік і збільшення обсягу військових поставок, наприклад, боєприпасів.


Істотний дефіцит бюджету, що утворився на початку минулого року, потім був компенсований літнім профцитієм. У підсумку бюджет було закрито з дефіцитом у 1,9%.


Що відбувається цього року?

Проєкт федерального бюджету на 2024-й рік передбачав формування військових видатків у розмірі 120 млрд дол, плюс інвестиції у ВПК, які "розмазані" по десятках бюджетних статей видатків.


Цього року старт витрат почався не в січні, а в лютому.


Дефіцит бюджету за підсумками перших двох місяців року становив 1,5 трлн руб. при річному плані в 1,6 трлн руб., тобто обраний майже повністю (з розрахунком на профіцит влітку).


Попередня оцінка виконання федерального бюджету за січень-лютий 2024 року

Обсяг доходів федерального бюджету в січні-лютому 2024 року склав 5 025 млрд рублів або 56 млрд дол.


При цьому, ненафтогазові доходи зросли до 3 405 млрд рублів (38 млрд дол) або 67% від загальних надходжень.


А нафтогазові доходи впали до 1 621 млрд рублів (18 млрд дол) або 33%.


Це приблизно відповідає і зліпку реальної економіки, отриманому в результаті структурних реформ 2022-2023: 75% доходів середніх і великих компаній у РФ припадає на ненафтогазовий сектор, а 25% - на нафту й газ.


Це істотно знижує вплив "паливних санкцій", економіка РФ дедалі більше і більше закільцьовується на внутрішній попит, який резистентний до зовнішніх санкційних шоків.


Свою роль зіграв і тотальний перехід у ситемі національного накопичення до рубльових інтрументів і відмова від доларових: ЦБ РФ отримав широку палітру кредитних та емісійних можливостей без руйнівних наслідків для обмінного курсу та інфляції.


Видатки федерального бюджету за два місяці 2024 року склали 6 499 млрд рублів (72 млрд дол).


Певних проблем формуванню бюджету може завдати лише нафта по 35-40 дол за бар, але це в умовах санкцій неможливо, оскільки вони знижують пропозицію нафти на глобальному ринку, а потрібно навпаки - збільшення.


Ще один варіант низьких цін на нафту - це глибока рецесія в США та/або ЄС - але тут більше негативних наслідків для Заходу, тож, не варіант.


Коштів ФНБ (квазірезервного фонду) в розмірі 50 млрд дол або близько 5 трлн рублів, вистачить приблизно на два роки згідно з умовами його використання (бюджетне правило).


З одного боку, через два роки в РФ не буде фінансової "кубушки".


З іншого, питома вага нафтогазового комплексу може знизитися на той час до 15% і тоді вплив цін на нафту стане для бюджету ще більш нейтральним.


Загалом, РФ вдруге за час війни суттєво авансує економіку і ВПК.


Нам потрібно формувати адекватну економічну відповідь (паритетну без допомоги США ми сформувати вже не зможемо).

16 переглядів0 коментарів
bottom of page