top of page
  • Фото автораUnited Ukraine

В нинішній росії проглядаються передумови для смути 2.0, – Олексій Кущ


рф близька до чергової кривавої смути. Такою думкою в матеріалі для "Comments.ua" поділився експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.


"У росії зараз справді сформована ситуація, яка несе певні ризики для неї самої. І вона має багато паралелей із російською історією періоду 16 століття. путін любить порівнювати себе з Петром І, але це невірна аналогія. Як відомо, Петро І прорубав для росіян вікно до Європи, а путін його якраз таких забив, причому великими, розпеченими цвяхами. Швидше путінське правління, яке, сподіваємося, скоро підійде до кінця, можна порівняти з правлінням Івана Грозного і тим, що було після його смерті. Тоді теж була невдала для росіян війна – Левонська, із тим самим колективним Заходом, з яким рф і зараз нібито воює. До речі, у тій війні на боці Речі Посполитої та Великого князівства Литовського брала участь і Україна. Після тієї поразки в росії пройшла низка, як тепер кажуть, невдалих трансфертів влади, "семибоярщина", лже-Дмитрій, смута і так далі", – зауважив експерт.


Він вважає, що передумови для смути 2.0 є і в нинішній росії. І стануть вони на повний зріст після поразки армії агресора.


"Це буде, швидше за все, не революція зразка 1917 року, яка знищила самодержавство та російську імперію тих часів, а саме смута на кшталт тієї, що була у 16 столітті. А з огляду на дедалі більше доказів наявності у путіна двійників, за аналогією з лже-Дмитрієм, можуть з'явитися і лже-путіни", – прогнозує Олексій Кущ.


Він нагадує, що президент Зеленський напередодні початку українського контрнаступу, який вже розгортається, давав шанси росіянам піти без серйозних втрат і без принизливої для них поразки, яка цілком може статися. кремль не дослухався.


"І тепер буде багато крові, жертв, що не змінить результату – росіянам доведеться забратися з української землі. Але, якщо при добровільному відході путінський режим міг пожнати смуту в варіанті лайт, то при відході в результаті розгрому він пожне бурю. До чого, схоже, там намагаються підготуватись", – зазначає експерт.


На його думку, Пригожин – це керована фігура. Із прицілом, у тому числі, на післявоєнну ситуацію.


"Ця козирна карта в рукаві кремля на випадок тієї самої смути, – вважає Олексій Кущ. – Якщо ерозія офіційних силових структур (поліція, росгвардія, армія) буде настільки сильною, що вони не зможуть підтримувати порядок, тоді Пригожин має виконати роль такого собі Мініна чи Пожарського, очоливши "народне ополчення", яке допоможе утримати ситуацію під відносним контролем", – припускає аналітик.


Ну, а якщо смути вдасться уникнути, Пригожину відведена інша роль. Він повинен буде акумулювати на собі електорат, незадоволений результатом війни.


"Скоріш за все, після війни росія розділиться на три табори, – продовжує він. – Перший – ті, хто залишиться вірним путінському режиму чи тому, що від нього залишиться, незважаючи на негативні для рф результати війни. Вони будуть задоволені тим, що війна завершилася. Другий табір – націоналістичний, шовіністичний, радикали. Це "клуб розсерджених патріотів", який ніби очолює Стрєлков-Гіркін. Ці вимагатимуть реваншу, шукатимуть "цапів-відбувайлів", будуть всіляко бузити, прагнучи дорватися до влади. І Пригожин покликаний перехопити саме цю частину суспільства і перенаправити гнів у потрібне кремлю русло. Точно не на кремль. Ну, а третій табір – так звані ліберали. Внаслідок масових посадок, а також еміграції з країни частини бізнесу та інтелігенції ця частина суспільства значно ослаблена. А тому значної ролі у післявоєнних політичних процесах (за умови збереження путінського чи навколопутінського режиму) не гратиме", – констатує експерт.


Тож Пригожин, переконаний Олексій Кущ, є підстраховкою кремля, яка мала той вигляд у партії "Справедлива росія", куди влилися т. зв. "патріоти" на чолі з Прилепіним. Ця партія виступила непоганим страховим тросом для єдиноросів на останніх виборах до держдуми, фактично, дозволивши кремлю зберегти тотальне домінування у парламенті, нагадує експерт.


Джерело: "Comments.ua"

14 переглядів0 коментарів
bottom of page