top of page
Фото автораUnited Ukraine

Вибори в Нідерландах: загрози та можливості для України, - Антон Кучухідзе


Політичний консенсус найбільших парламентський партій Нідерландів – на боці України. Про це повідомив Антон Кучухідзе, експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна», у своїй статті для The Gaze. З текстом статті можна ознайомитися нижче.


Результати виборів у Нідерландах активізували тему, якою ж буде зовнішня політика в майбутньому, особливо в контексті підтримки України. Варто зазначити, що Нідерланди є однією з країн-учасниць НАТО та ЄС, тому їхня зовнішня політика має велике значення для безпеки та стабільності в Європі. Однак вибори у Нідерландах не є головною темою для зовнішньої політики ЄС та НАТО. Так само як і всередині Нідерландів питанням зовнішньої політики останнім часом приділялось все менше уваги, а на перше місце виходили суто внутрішні проблеми та обговорення шляхів їх вирішення. І такий порядок денний певним чином став визначальним фактором втрати влади уряду на чолі з Марком Рютте після 13 років безперервного правління.


Перемогу на парламентських виборах у Нідерландах здобула ультраправа «Партія свободи» (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом, яка отримає в парламенті 37 місць. Альянс «Ліво-зелених» і лейбористів (GroenLinks-PvdA) на чолі з колишнім віце-президентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом може розраховувати на 25 місць. «Народна партія за свободу і демократію» (VVD) поки що чинного прем’єра Марка Рютте матиме 24 місця. І нарешті, нещодавно утворена політична партія «Новий суспільний договір» (NSC) на чолі з Пітером Омцігтом здобула 20 місць зі 150, які нараховує парламент. Інші партії, а саме – «Союз фермерів-громадян» (BBB), «Демократія 66» (D66), «Християнсько-демократичний заклик» (CDA), «Християнський союз» (CU) тощо матимуть менше 10 місць кожна.


Чим відомі переможці виборів та на що очікувати від них? Насамперед зазначимо, що Герта Вілдерса іноді називають «найбільшим кошмаром ЄС» через найвідоміше гасло передвиборчої кампанії його партії – «Nexit», яке стало основою успіху ультраправого лідера на виборах у Нідерландах. Це своєрідний нідерландський аналог британського Brexit, і саме за вихід із ЄС агітували прихильники Вілдерса до того, як він потрапив у парламент. Однак після того, як його партія здобула вагому перевагу над конкурентами, але не спромоглась отримати більшу частину місць і відповідно перспективи створити уряд самостійно, радикалізму в риториці «Партії свободи» поменшало.


Уряди в Нідерландах формуються коаліційно за участі кількох партій. Тож, перше місце на виборах ще не означає автоматично урядування, але підвищує шанси на нього. І відтоді, як Ділан Єшильгоз, яка замінила Марка Рютте на посаді лідера VVD, виступила з публічною заявою про те, що очолювана нею партія потенційно може вступити в коаліційні переговори з Вілдерсом, лідер нідерландських ультраправих доклав чимало зусиль, щоб виглядати більш поміркованим. Він пом'якшив деякі зі своїх найгостріших позицій, зокрема, щодо ісламу – таких як заборона мечетей, заявивши, що є важливіші пріоритети, які потрібно вирішити.


Попри подібні зміни у риториці Вілдерса заради отримання крісла прем’єра, ультраправі навряд чи відійдуть від своїх позицій щодо зосередженості на внутрішніх проблемах Нідерландів зокрема та країн Старої Європи загалом. Міграція була домінуючим питанням на виборах у Нідерландах і вона стає нагальною проблемою для ЄС. Кількість мігрантів й далі зростає, як водночас зростає і підтримка ультраправих партій у багатьох країнах Європи. В Італії минулого року Джорджія Мелоні здобула владу для своєї партії «Брати Італії». У Франції «Національне об'єднання» Марін Ле Пен залишається потужною силою, посідаючи друге місце в опитуваннях. У Німеччині «Альтернатива для Німеччини» також піднялася на друге місце у рейтингу популярності за останні місяці.


Насамперед проблема полягає у тому, що у більшості мігрантів, переважно з країн Африки та Азії, немає жодного бажання відповідати культурним та правовим стандартам країн, що надають їм прихисток. І певною мірою ставлення до них переноситься і на українських біженців. Тож, значною мірою риторика ультраправих, що ззовні здається антиукраїнською, насправді є частиною загальної антимігрантської політики. І розуміння цього новітнього для ЄС тренду має стати основою для роботи українських дипломатів та частиною зовнішньополітичного дискурсу для українських політиків.


Майбутнє двосторонніх відносин Україна-Нідерланди

По-перше, з погляду стратегічного рівня безпеки Нідерландам вигідно підтримувати Україну, адже вона – це щит Європи. Вже багато грошей вкладено в Україну саме Нідерландами, і багато принципових рішень ухвалено саме Нідерландами, тому на стратегічному рівні це абсолютно природні союзники. До речі, нещодавно міністр закордонних справ Нідерландів Ханке Бруїнс Слот заявила про плани щодо надання додаткової допомоги в розмірі 2,5 млрд євро для підтримки України у війні з Росією наступного року.


По-друге, Україну та Нідерланди об’єднує трагічна подія, що сталась після початку російсько-української війни, коли росіяни знищили біля Донецька цивільний пасажирський літак компанії Malaysia Airlines Boeing 777, що виконував регулярний рейс МН17, унаслідок якого загинули всі пасажири та екіпаж, загалом 298 осіб, переважно громадяни Нідерландів.


По-третє, минулого тижня з Нідерландів до України повернулось «скіфське золото», яке з 2014 перебувало у Музеї Алларда Пірсона, а тепер його передали до Національного музею історії України і саме там воно зберігатиметься до деокупації Криму. Цей крок став можливим завдяки тому, що у червні поточного року Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення Апеляційного суду Амстердама (винесене в жовтні 2021), що експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі», відомі як «скіфське золото», мають бути повернуті Україні. Тож, нідерландська Феміда у питання «чий Крим?» чітко визначилась на користь України, і нехтувати цим рішенням політики Нідерландів не зможуть.


Відповідно, навіть коли нову урядову коаліцію в Нідерландах буде створено, то за кількістю голосів керівна партія не матиме вирішального голосу і рішення ухвалюватимуться консенсусно. А політичний консенсус найбільших парламентський партій Нідерландів – на боці України.


Тому питання підтримки України залишається актуальним для Нідерландів й надалі, проте воно не стане єдиним та головним у їхній зовнішній політиці. Це потрібно враховувати українським і європейським політикам та дипломатам у спілкування зі своїми нідерландськими колегами.


Джерело: "The Gaze"

13 переглядів0 коментарів

Comentarios


bottom of page