top of page
Фото автораAnton Kuchuhidze

Огляд міжнародної преси за 9 – 13 січня 2023 року

Санкційний тиск на рашистську федерацію і збільшення військово-технічної допомоги Україні знову в центрі уваги міжнародних засобів масової інформації, коли вони висвітлюють українську тематику.


Так, Reuters цього тижня цитував Міністра закордонних справ Швеції Тобіаса Біллстрьома. Слід зазначити, що ця держава головує в Раді Європейського Союзу і буде головувати півроку. Міністр чітко зазначив, що одним із пріоритетів роботи під час головування Швеції в ЄС буде збільшення санкцій проти рашистів. І це незважаючи на дев’ять пакетів санкцій, які були введені Євросоюзом.


Той самий Reuters опублікував інсайдерську інформацію про те, що Британія теж передаватиме танки Україні. Тобто фактично те, про що я писав протягом попередніх оглядів, що пан Сунак дуже активно працює над збільшенням військово-технічної підтримки, поступово перетворюється на конкретні факти і назви відповідних технічних засобів наступального характеру, які будуть передавати.


The Wall Street Journal також традиційно тримає в центрі уваги українське питання. Оглядачі Wall Street Journal в своєму матеріалі, тематикою якого теж було збільшення поставок важкого озброєння для України, звернули увагу на таку річ, про яку я вже неодноразово писав у своїх оглядах. Однак тепер, наводячи слова безпосередньо американських високопосадовців, автори статті чітко вказують на те, що розширення військово-технічної продукції для України з боку Сполучених Штатів Америки є свідченням щораз більшої довіри до українських можливостей щодо навчання, оперування та ефективного використання найсучасніших військових технологій на полі бою.

Видання Bloomberg зазначило, що Берлін займає дуже активну позицію щодо передачі необхідного озброєння для України.


Le Monde широко розкрило стратегічну зміну в підходах Французької Республіки щодо надання озброєнь. Фактично в редакторській статті є дуже позитивна оцінка того, що Франція стала більш активною з точки зору військово-технічного забезпечення потреб української армії. Видання повністю підтримує право України на самостійний захист.



Європейський Союз підготовлений до тривалої війни в Україні і підтримуватиме Київ у протистоянні агресії росії так довго, як це буде потрібно. Про це заявив у середу Тобіас Більстрем, Міністр закордонних справ Швеції, яка головує в Раді Європейського Союзу.


«Попри постійні спроби росії розділити нас, єдність в межах ЄС і США є міцною. ЄС підготовлений до затяжної війни й далі підтримуватиме Україну, надаючи політичну, економічну, військову і гуманітарну підтримку так довго, як це знадобиться», – сказав Більстрем на пресконференції.


За його словами, окрім вже запроваджених і схвалених 27 країнами-членами з початку вторгнення в лютому 2022 року дев'яти пакетів санкцій, ЄС й далі працюватиме над введенням ще більшої кількості санкцій проти москви через вторгнення в Україну.



Велика Британія вперше розглядає можливість постачання Україні танків для допомоги у боротьбі з російськими окупантами. Про це в понеділок повідомили «Sky News» із посиланням на неназвані джерела.


Як повідомляє видання «Sky» з посиланням на західне джерело, «протягом кількох тижнів» йшло обговорення поставок Україні основних бойових танків «Challenger 2» британської армії.


У матеріалі йдеться про те, що постачання танків суттєво б активізувало підтримку України країнами Заходу, але британський уряд ще не прийняв остаточне рішення з цього приводу.



Прибуття броньованої техніки від США та союзників на поле бою в Україні має допомогти посилити здобутки Києва у війні, а також укріпити оборону, адже офіційні особи США передбачають ще один російський наступ після того, як відтане замерзла земля.


Як заявили офіційні особи США, види наданої техніки, артилерії та зброї демонструють щораз більшу впевненість США в здатності України навчатись керуванню, експлуатації та виконанню ефективного технічного обслуговування складної техніки. І це визнання того, що боротьба змістилась на лінію фронту, де багато залежить від механізованої піхоти. Це відбулося після початкової фази війни, вже майже рік тому, коли почались артилерійські дуелі і швидкі артилерійські битви, після чого настала остання фаза, яка характеризується ударами росії з повітря і спробами України відбити їх засобами ППО.



Німеччина має намір поставити в Україну 40 бойових машин і систему ППО «Patriot» до кінця березня, щоб допомогти Києву в разі активізації бойових дій навесні.


Уряд Берліна в четвер у спільній заяві з США оголосив, що поставить Україні бойові машини піхоти «Marder», а також систему ППО «Patriot». США нададуть бойові машини «Bradley», які забезпечать суттєве збільшення вогневої потужності в боротьбі проти вторгнення росії разом із аналогічними броньованими бойовими машинами AMX-10RC, які Франція пообіцяла в середу.


«Цивільне населення буде краще захищене проти нескінченних російських атак з повітря, особливо у великих містах», – заявила Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт після телефонної розмови з Міністром оборони США Ллойдом Остіном.


Вже наступного тижня українські військові планують почати в США тренування з використання ракетного комплексу «Patriot». Про це у вівторок оголосив Пентагон.


Протягом війни США навчали українських військових в Європі, але рішення про проведення навчання на американській землі може збільшити напругу у відносинах із москвою, оскільки президент росії володимир путін постійно попереджав західні країни проти подальшого залучення у війну.


Процес навчання та розгортання системи оборонної зброї, яку давно запитував Київ, триватиме кілька місяців і не вплине на перебіг війни в короткочасній перспективі. Хоча після розгортання цей комплекс має забезпечити кращий захист проти російських ракетних обстрілів, які руйнують інфраструктуру країни.



Українцям потрібна непохитна та адекватна підтримка Заходу у війні, нав'язаній володимиром путіним, яка ставить на карту виживання їхньої країни. Рішення Франції від 4 січня надати Україні легкоброньовані бойові машини знаменує початок нового етапу у наданні допомоги з боку демократичних країн, оскільки вже наступного дня про допомогу заявили США і Німеччина. Це вже не просто питання надання Києву оборонних озброєнь, як-от бронетранспортерів та артилерії. Йдеться про підтримку наступу. Французькі «AMX-10 RC», так само як і американські «Bradley» та німецькі «Marder», – це бойові машини, озброєні гарматами і розроблені для використання якнайближче до лінії фронту.


Така еволюція у постачанні військового обладнання не є бажанням ескалації. Вона відповідає розвитку військових завдань війни в Україні. Це питання допомоги країні, на яку напали, щоб вона могла не лише захистити себе і вийти на переговори у найкращий момент, а й повернути всю територію країни, відкинувши російську армію. Також це питання притягнення до відповідальності винних за злочини у міжнародному суді.

44 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page