top of page
Фото автораDmytro Levus

«РОЗПОДІЛ РОСІЇ»

Тенденції 16-23 листопада 2022

Автор – Левусь Дмитро


1. Національні рухи рф VS «Хороші рускі»

Конфлікт між російською опозицією антипутінської (умовно ліберальної спрямованості) з лідерами етнічних рухів держави-терориста рф має тенденцію до розвитку. Практично всі лідери «хороших рускіх» демонструють нездатність до сприйняття національних рухів як повноцінних союзників та, тим більше, як до таких, що мають право на свій порядок денний у боротьбі та формування своїх національних держав. «Загальноросійська опозиція», незважаючи на відносну чисельність своїх платформ та розпорошеність на Заході, вперто намагається монополізувати своє становище. У їх наративах чітко прослідковується ідея неможливості покарання Росії та російського народу за «злочини режиму» та навіть йдеться про співпрацю Заходу з ними у стратегічному плані без будь-якої спокути.

Наразі, з отриманням етнічними рухами свого майданчику у вигляді «Ліги свободних націй» та перебуванням у Європі нових етнічних політичних лідерів, які реально брали участь у боротьбі, їх голос посилюється. Вони сподіваються на те, що зможуть нав’язати свій порядок денний та добитися сприйняття їх поза контекстом загального російського опозиційного руху. Башкирський лідер Руслан Габбасов (учасник боротьби за захист Куш-Тау, наразі вимушено проживає у Литві) про захід у Римі: «17-19 ноября в Риме состоялся культурный форум "The European Pavillion" в рамках которой состоялась панель в которой рассматривалась колониальная политика России по отношению к коренным народам. Приглашенными участниками были один из лидеров Татарского национального движения, сооснователь движения Свободный Идел-Урал Рафис Кашапов, одна из лидеров Бурятского национального движения Раджана Дугар-Де Понте и руководитель Башкирского Национального Политического Центра Руслан Габбасов. Примечательно, что все трое являются членами Лиги Свободных Наций. Видео с панели выйдет позже. Добавлю, что присутствовавшие в зале европейцы были в ужасе от того, что мы рассказали о политике имперской России по отношению к колонизированных народам. После панели люди подходили и выражали свою поддержку нам, говорили, что они не знали о проблемах колонизированных народов, для многих это было шокирующим открытием. Все это говорит о том, что все европейские площадки заполнили собой "хорошие русские" которые рассказывают сугубо об общероссийских проблемах, но ничего не говорят о проблемах других народов России». (Джерело: https://www.facebook.com/ruslan.gabbasov.3/posts/pfbid0sCvY6Z7JuswbpFbpUCC6ELVMxL2vL1pa4cA61J9drMi5kpJ5Z9Tf64sGGX9aURQtl )

15 листопада 2022 року після зустрічі в Брюсселі лідерів кількох груп російської опозиції Дмитро Гудков написав у себе у Фейсбуці: "Сьогодні в Брюсселі на практиці запустили The Secretariat of European Russians. Зустрілися з керівництвом Європарламенту та його ключовими депутатами, які працюють з російською. Зустріч, що важливо, була не міжсобойчиком, а широким колом: Free Russia, Антивоєнний комітет, фонд Бориса Нємцова, російський комітет Дії. Домовилися про регулярні щомісячні зустрічі та обговорення ключових проблем: від віз для росіян до трибуналу для Путіна". Практично одночасно з цим Ліга вільних націй заявила про те, що цей Секретаріат не представляє народи і території, що знаходяться під владою Москви. І на цій підставі звернулася до президента Європарламенту Роберта Мацоле із закликом не обговорювати майбутнє цих народів і територій без їхніх власних представників, з так званими "хорошими рускімі". (Джерело: https://www.idelreal.org/a/32136739.html?fbclid=IwAR39igMGEHFBYYVh74ZWEBV48dtzzpU_qzFiY5aRPDfEM2-ARz1iO5PV5pc )

Показово, що негативну реакцію на слова навальниста Леоніда Волкова, який перебуває за кордоном, про необхідність у майбутньому, після зміни влади у РФ, ввести для Росії План Маршалла різко висловила саме російська опозиційна діячка, письменниця Аліса Ганієва. Формально Аліса Ганієва не є представником якогось з етнічних визвольних рухів, скоріше є представником московського правозахисного руху, активно виступає проти війни з Україною, захищає права ув’язнених. Але за національністю є аваркою, пише, ґрунтуючись на дагестанському матеріалі. Одружена з Ортемом Йоргі – удмуртським діячем. Аліса Ганієва: «В Институте сердца в Киеве электроэнергия исчезла прямо во время операции ребенку, хирурги продолжили работу в налобных фонариках. Каждый день обесточиваются десятки домов, больниц, заводов, предприятий. Электричество пропало даже в соседней Молдове. Каждый день от российских ракет в Украину теряют жизни мирные жители. Одному из них, к примеру, было всего два дня от роду, новорожденный погиб от удара снаряда в родильный дом. На фоне такого чёрного потока новостей особенно невероятно прозвучало на днях предложение от Леонид Волков - о необходимости послевоенного плана Маршалла для России. Мол, Германию ведь после 45-го восстанавливали. Значит, надо будет восстановить и Россию, пострадавшую от Путина. При всем уважении, дорогой Леонид, одна поправка. Германия к 45-му была разбомблена, поражена и взята под внешнее управление. А в терроризирующей и продолжающей бомбить Украину России пока ничем таким не пахнет. В Москве вот готовятся к проведению новогодних ярмарок, выручка должна пойти на новые снаряды для продолжения массовых убийств и уничтожения инфраструктуры в чужой стране. И народ в массе своей пойдёт и закупится. Продолжая отрицать свою ответственность. Что, и Москва тоже нуждается в восстановлении? Путин сейчас, к сожалению, и есть Россия. Попробуй отдели». Джерело (у коментарях відповідь Л.Волкова): https://www.facebook.com/alisa.ganieva.1/posts/pfbid02rHC5irX8ZRuXubejSzwpQoeJdcftTyV8YxcSmJVzFUArcCXvUqirQZ3rFf49f1E2l


2. ІДЕЛЬ-УРАЛ

«СВО». Тема незадоволення тим, як відбуваються військові дії на території України, залишається актуальною. За підрахунками «Ідель-Реалії», зробленими на підставі офіційних даних, точніше таких, що їх визнала російська сторона, втрати російських військ в Україні з різних формувань складають наразі 1885 осіб.

При цьому, однак протести мобілізованих у національних регіонах не набувають системного характеру, навіть коли мають етнічне забарвлення. Можна помітити, що такі протести мобілізованих з етнічних утворень є більш успішними, вони добиваються свого. Але в цілому, влада РФ утримує ситуацію під контролем.

Створені «національні батальйони» використовуються пропагандою, формується їхня міфологія та, з огляду на тяжку економічну ситуацію здійснюється додатковий набір людей до їх складу. При чому подоланою є криза початку осені, коли значна частина добровольців для цих батальйонів незадоволена умовами, намагалася залишити фронт, залишаючись у стані схвалення війни (медійно проявилося на початку листопада). Приклад використання у пропаганді з Телеграм-каналу «добровольчого батальйону ім. Шаймуратова» (Башкортостан, усього це територіальне утворення формує три добровольчі батальйони): «Продолжается набор в Народный батальон имени Салавата Юлаев. Заработная плата складывается исходя из оплат согласно тарификационной сетки Росгвардии, плюс дополнительные выплаты от Республики Башкортостан. (Не менее 80 т.р. в месяц на период боевого слаживания, и не менее 200 т.р. в месяц с момента начала участия в СВО). Условия набора возраст до 50 лет, наличие военного билета, хорошая физ. Форма, патриотический настрой, отсутствие судимостей (при наличии доп. Собеседование и консультация с юристом)… Журналисты агентства "Башинформ" подготовили хороший материал-справочник по мерам поддержки, которые Радий Фаритович (керівник Башкортостану Хабіров, прим. АЦ «Об’єднана Україна») ввел для семей участников специальной военной операции. Как это работает, прочитайте… Боевой листок «САБЛЯ ШАЙМУРАТОВА» Во время проведения СВО доброволец из Татышлинского района Фанис Хусаинов проходящий службу в отряде Барс - 17 в качестве разведчика угнал вражеский БТР и совершил на нём не мало подвигов». Джерело: https://t.me/bashbat02



3. ПІВНІЧНИЙ КАВКАЗ ТА ЧЕЧНЯ

Війна з Україною (за визначенням країни-терориста «СВО») стала проблемою для російських керівників регіонів Північного Кавказу. Втрати та тривалість війни, мобілізація викликають масове незадоволення. Зокрема, з’ясувалося, що лояльність до федеральної влади та до російського укладу життя на територіях, де є доволі сильними місцеві традиційні інститути, етнічна солідарність у ситуації, що наближається до кризової, може виявитися недостатньо стійкою.

Це стосується і Чечні, де, здавалося б, не існує опозиції правлінню Рамзана Кадирова, задавленими є усі можливі прояви незадоволення. А після прийняття Верховною Радою України Постанови про визнання Ічкерії, окупованою російською федерацією посилився інтерес Північного Кавказу до України, збільшилася вага політичної опозиції, яка вимушено перебуває за кордоном. Так само і втрати чеченської проксі-армії в Україні Кадирова поставили перед ним низку проблем: від незадоволення у Чечні втратами, до необхідності збереження та збільшення чисельності підготовлених бійців на час можливої турбулентності у рф.

З огляду на зазначене, Кадировим було прийнято рішення про формування добровольчих батальйонів із числа послідовників суфійських організацій Чечні. Зазначається, що у Чечні, вони є суцільно підконтрольними релігійним керівникам із вертикалі Кадирова, їх члени цілковито вірять своїм наставникам та не мають пам’яті про війни з росією. Зазначається, що застосування таких підрозділів у війні є менш ймовірним ніж формування з них Кадировим додаткових підрозділів безпеки для збереження стабільності. Приклад: «Кадыров призвал суфиев формироваться в именные батальоны в честь своих устазов.

Покойный Гейдар Джемаль и другие мыслители и исследователи неоднократно предупреждали и объясняли зачем российские власти сделали ставку на "традиционный ислам", почему власти сделали ставку на них. А Чечня стала регионом где с наибольшим остервенением боролись с ваххабитами\салафитами и навязывали всем тарикат и суфийские учения. Кто сталкивался с мюридами, тот поймет о чем я говорю, а для остальных объясню коротко — сообщество людей с таким заглушенным критическим мышлением, как у них, вы мало где встретите. Они всецело доверяют своим духовным наставникам. А наставники, как правило, всецело подконтрольны людям Кадырова (если говорим о суфийских наставниках в Чечне). И они контрастирует на фоне остальных чеченцев, которые в большинстве своем ничего не забыли (в этом и феномен успеха блогера Тумсо Абдурахманова и проекта "1Adat", когда всем казалось, что чеченцы очень лояльны федеральным властям и лично Кадырову).

В отличие от остальных кадыровских подразделений, в этих подразделениях лояльность должна быть наиболее высокой. Но посмотрим, что из этого выйдет, вряд ли их отправят в расход в Украину».


4. СИБІР ТА ДАЛЕКИЙ СХІД

Отримала продовження історія з розстрілом воєнкома у місті Усть-Ілімськ, яка сталася 26.09.2022, коли його розстріляв з обрізу місцевий мешканець Руслан Зінін. Наразі він заарештований, через матір передав листа до редакції опозиційного сайту «Люди Байкала». З’ясовується, що так він протестував проти призова молодшого брата та після смерті друга. Історія показова тим, що воєнком все ж вижив, а молодшого брата не призвали. Тобто, фактично протест можна вважати успішним.


42 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page